Целта на споразумението е създаване на по-добри материални условия и съдействие за

...
Целта на споразумението е създаване на по-добри материални условия и съдействие за
Коментари Харесай

Държава, община, университет и лекари се обединиха в подкрепа на бургаските бъдещи медици

Целта на съглашението е създаване на по-добри материални условия и подпомагане за спомагателни квалификации и образования в страната и чужбина

След представянето на станцията за телемедицина в УМБАЛ Бургас, министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, кметът Димитър Николов и регионалният шеф проф. Мария Нейкова посетиха Медицинския факултет на университет „ Проф. доктор Асен Златаров “. В аулата на Факултета по медицина кметът Николов, ректорът на университета проф. Магдалена Миткова и доктор Стамен Пишев публично сплотиха напъните в поддръжка на бургаските млади лекари и бъдещите медици, като подписаха тристранен меморандум за съдействие сред Община Бургас, Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ и новоучреденото Сдружение на младите лекари в града.

„ Благодаря за поддръжката и отношението към опазването на здравето, освен към града, само че и целия район. Това са почти 100 млади лекари, а задачата на съглашението е подпомагане от институциите, ангажирани с грижата към възрастните хора, към предучилищното учебно опазване на здравето. Повече от 50 пенсионерски клуба чакат стартирането на първия стадий от тази стратегия във връзка с предварителните защити “, съобщи кметът Димитър Николов преди подписването на меморандума.

Той описа, че задачата на съглашението е в основаване на по-добри материални условия за привличане на млади експерти в Бургас от другите райони в страната и подпомагане за спомагателни квалификации и образования в страната и чужбина, финансиране на тези стратегии, в това число и огромния педиатричен план на Югоизточна България, който към този момент е стартирал, дружно с 85 общини от района, като част от комплексната здравна услуга, като се дава финансиране за образование във водещи европейски лечебни заведения.

„ Вече сме подготвили съглашението с Европейската асоциация на детските лечебни заведения. Проф. Диас приветства Бургас и България, като добре пристигнали в тази организация. Затова предлагаме нашите млади експерти първи да се възползват от тази огромна интернационална стратегия, която се финансира от Европейската капиталова банка и структурните фондове на Европейската комисия. В това състезание кой да притегли лекари и експерти, се надявам Бургас да има най-хубав опит. Благодаря на ректора на университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ проф. Миткова, на регионалния шеф проф. Нейкова и младите бургаски лекари “, съобщи още кметът Димитър Николов.

 



„ Ще се постарая да оказа помощ, защото за мен това е идея. Поздравявам за взаимоотношението локалната власт и ръководителите на университета. Съвместните ни дейности към този момент дават резултати и в мое лице ще намерите съдружник да ви помогнем за всичко, което вършиме. В най-кратък период - идващия месец, ще създадем обучителен център по телемедицина тук, в университета, защото това е бъдещето. Бях в Израел и на всички места се работи по този начин. В един момента имаше една „ почивка “ в структурирането на нашето опазване на здравето. Сега с оптимални темпове се стремим да излезем от нея и да действаме, тъй че в къси периоди да се реализират концепциите. Основният проблем на младите лекари е положителната подготовка в България. Подписахме в Швеция документи за безвъзмездни специализации на млади лекари там. Имаме партньорство и с Тел Авив, Кьолн и Страсбург “, показа министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев.

„ Като регионален шеф ще спомагам за нови стратегии и начинания в тази област. Благодаря на кмета за всичко, което прави както за образованието, по този начин и за опазването на здравето. След реализирането на днешния меморандум, Медицинският факултет ще затвърди още повече своето място измежду останалите факултети по медицина в страната. Благодаря на академичното управление на университета, че този факултет е толкоз деятелен и към този момент изпреварва някои други “, добави по време на срещата регионалният шеф проф. Мария Нейкова.

„ Още 2 години и първият ни випуска на Медицинския факултет ще приключи, а за това време приготвяме докторски стратегии, в които ще могат да бъдат включени и медиците, които приключват. Осигуряваме и места за специализанти. Това, което зависи от нас – да обезпечи научното израстване на бъдещите медици и на специализантите, ние ще го създадем “, уточни ректорът на университет „ Проф. Д-р Асен Златаров “ проф. Магдалена Миткова.

„ Ние, като съдружие обещаваме, че ще работим с нашите сътрудници, лекарите непрекъснато да специализират и ще ги изпращаме на образование в България и в чужбина. Ще се грижим за повишение здравната просвета на жителите на Бургас и по този метод да имат отношение към обществено значимите болести и здравето си “, добави и ръководителят на Сдружението на младите лекари в Бургас доктор Стамен Пишев.

С подписването на Меморандума страните обявиха воля да си сътрудничат при обезпечаване на професионалната реализация на студентите по медицина и младите лекари, да вземат участие в стажантски стратегии в структурите на Община Бургас, да организират просветителни действия и акции, ориентирани към предварителна защита и профилактика на публично значими болести и покачват професионалната подготовка на медицинските експерти и здравните служащи на територията на община Бургас.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР